Woensdagmiddag: Hiroshima peace park

17 september 2016 - Nagasaki, Japan

Woensdagmiddag werd het dan tijd voor het serieuze deel van de vakantie, met als thema: de atoombom op Hiroshima.

De eerste stop was bij de "Atomic Bomb Dome". Dit zijn de resten van de  "Hiroshima Prefectural Industrial Promotion Hall", en werd gebruikt voor tentoonstellingen. Het gebouw lag 160 m vanaf het "ground zero" punt. De bom zelf werd tot ontploffing gebracht op een hoogte van 600 m. Het was het enige gebouw in de omgeving dat nog min of meer overeind was gebleven na de explosie. De beslissing om het gebouw te laten staan en te conserveren werd pas in 1966 genomen. In de jaren na de oorlog waren veel mensen daartegen. Niemand wilde eigenlijk herinnerd worden aan de vreselijke gebeurtenis. Hieronder wat foto's:

Atomic bomb domeAtomic bomb domeAtomic bomb domeAtomic bomb domeAtomic bomb domeAtomic bomb dome

Alhoewel de "dome" officieel deel uitmaakt van het "Peace Park" ligt het deze er feitelijk net naast. In het "Peace Park" zelf bevinden zich een aantal monumenten: 

De "Peace Bell": Deze bel is gebouwd in 1964 en iedereen wordt uitgenodigd om deze te laten klinken in "naam van de vrede"'.

Peace bellPeace bell

De "Peace Flame": Deze vlam is aangestoken in 1964, en zal blijven branden tot de laatste atoombom is vernietigd, én de nucleaire dreiging voorgoed voorbij is. Ik heb het vermoeden dat de vlam nog wel een poosje zal branden.

Peace Flame

De "Memorial Cenotaph". Een "cenotaph" (in het Nederlands: cenotaaf) is een monument ter nagedachtenis aan gesneuvelden die op een andere plek bergraven zijn, of die zijn vermist. In dit monument zijn de namen van de slachtoffers opgeslagen.

Memorial Cenotaph

Het "Children's Peace Monument": Dit monument is gewijd aan de kinderen die na de bom aan leukemie zijn overleden..

Children's Peace Monument

Tenslotte is er ook nog het "Hiroshima Peace Memorial Museum". Hier bevind zich een permanente tentoonstelling over de aanval op Hiroshima.

Hiroshima Peace Memorial Museum

Hieronder vind je een foto van de maquette van Hiroshima in het museum. De rode bal stelt de explosie voor:

Maquette van Hiroshima

Groetjes!

Foto’s

1 Reactie

  1. Ed Coenen:
    27 september 2016
    Greet en ik vonden dit het meest beklijvende moment van onze Japan reis in 2014.